Verander je business door jezelf te zijn

De korte maand februari, amper 28 dagen, valt weg bij de volle maanden januari en maart met 31 dagen. Minderwaardig is deze maand allerminst. Het is de maand met lekker veel licht. Niet meer ’s ochtends én ’s avonds in het donker reizen. Een maand met een eigen identiteit. Dat bracht mij op de gedachte dat alles en iedereen het moet doen met wat hen gegund is. Welke talenten, karaktereigenschappen, uitstraling en eigenaardigheden je hebt gekregen bij je geboorte. Welke ontwikkelingen, vaardigheden, lessen uit het verleden en gebeurtenissen jou hebben gevormd tot wie je nu bent. Dat je uniek bent op jouw manier. Dat is nou juist net de basis van jouw bedrijf. In dit blog lees je hoe je een succesvol bedrijf kunt runnen door jouw eigen identiteit optimaal te benutten.

Ga jij maar in de hoek staan
Al op jonge leeftijd leer je bepaalde normen en waarden. Wat je wel en niet mag, hoe jij je moet gedragen, hoe je respectvol naar moet anderen zijn en welke beleefdheidsregels daarbij horen. Op school kwam je in aanraking met straffen en belonen. In de hoek of op de gang staan, strafwerk maken en een stickertje als je als beloning. Daar ligt de oorsprong dat je nu, vele jaren later, vaak aan de verwachtingen van anderen wilt voldoen. Je wilt handelen zoals “het moet”, wat maatschappelijk als wenselijk gedrag wordt gezien en hoe je als ondernemer met jouw klanten om gaat. Maar ook hoe je met jouw bedrijf naar buiten treedt. Helaas is het echter niet dat wat een bedrijf nu succesvol maakt. Natuurlijk is het belangrijk dat je niet onbeschoft en volledig tegendraads werkt. Binnen de bestaande waarden en normen die de maatschappij stelt zijn er vele nuances mogelijk. Jouw unieke verhaal, boodschap, werkwijze en manier van handelen bieden mogelijkheden.

Volledig jezelf zijn
Trends volgen is niet moeilijk, trends maken wel. Neem bijvoorbeeld de dresscode in het bedrijfsleven bij mannen. Wel of geen stropdas, wel of geen spijkerbroek onder een colbert en durf jij sneakers aan onder een pak? Nu maakt het niet uit wat je ’s ochtends uit de kast pakt. Alle opties zijn mogelijk, als het geheel maar verzorgd oogt. Maar leef je eens in die eerste persoon die zonder stropdas of wel een spijkerbroek en die sneakers op kantoor arriveerde. Die persoon had de aandacht en tegelijkertijd ook een boodschap: kijk mij nu. Ik en mijn onderneming zijn uniek, hebben lef. En doen iets wat eigenlijk iedereen zou willen: jezelf zijn.

Wie wil ik zijn?
Om jezelf te kunnen zijn, moet je eerst afrekenen met de obstakels die dat dwarsbomen. Je blokkeert bij de gedachten over hoe het hoort of welk imago gangbaar is. Automatisch kiest je brein voor in de pas lopen met de grote groep of het gedrag van andere nabootsen (mimmick others). De kunst is om dat los te laten. Dat kan door je intuïtie te volgen. Iedereen heeft intuïtie. Ook jij. Het is je eerste reactie, je buikgevoel, wat je doet glimlachen. Je voelt zelf wat je wilt. Geef intuïtie de ruimte. Sta ervoor open en luister er naar. Ga ook bij jezelf te rade hoe je wilt zijn. In plaats van wie ben ik en gedachtes die daarbij horen als: zo ben ik nou eenmaal, kun je toekomstgericht gaan denken en eens stilstaan bij hoe je zou willen zijn. Durf jij los van wat anderen van je verwachten jezelf te zijn? Neem eens tijd om jouw mindset te beoordelen. Ben jij de baas over jouw gedachten of zijn jouw gedachten de baas over jou?

Pauze momenten
Reflectie is belangrijk. Neem af en toe een pauze moment, een pas op de plaats of een wandeling in de buitenlucht. Bedenk dan bij jezelf of je echt happy wordt van de keuzes die je hebt gemaakt. Luitster dan naar wat jij echt voelt. Alleen jij en je intuïtie en niet wat anderen ervan vinden of aan welke verplichtingen je moet kunnen voldoen. Durf jij de regie te pakken en te luisteren naar je intuïtie?

21th century skills
Keuzes maken gaat de een wat makkelijker af dan de ander. Gevolgen als iets mis lopen of er niet bij te horen, kunnen dit ook bemoeilijken. Behalve als die keuze dicht bij jezelf ligt. Als het bij jouw als persoon past. Vandaag de dag worden we continue geprikkeld met informatie, vanuit diverse kanalen. Digital divices geven elke minuut boodschappen via media. Zakelijk en ook via social media moet je daar iets van vinden. Zonder aansluiting, sluit jij je af van de bewoonde wereld of lijkt het alsof je onder een steen leeft. In de 21ste eeuw zijn de 21century skills daarom echt van belang. Het selectief omgaan met informatie, het bedenken van oplossingsstrategieën, het durven te leven en te handelen vanuit je intuïtie en hierin keuzes maken.

Aanbod
Ik heb ook keuzes gemaakt en een manier van werken bedacht die bij mij past. Een van die keuzes is dat ik tijd wil vrij maken om vijf mensen een jaar lang te coachen op het 100% zijn van jezelf in hun onderneming. Hoe blijf je puur. Wat wil je uitdragen? Hoe kan jij jezelf presenteren vanuit wie je bent. In de media, op meetings en op een podium of op een verjaardagsfeest met vrienden en kennissen. Ook neem ik je mee naar het ontdekken van nieuwe skills voor ondernemen vanuit de werking van aantrekking, mindset en intuïtie. Als jij jezelf bent, komt de boodschap beter over en kun je mensen raken en aan je binden. Je hebt de gave om te inspireren als jouw verhaal uit je hart komt. Als je puur bent.

Spreekt bovenstaande jou aan en wil jij als 100% jezelf in de toekomst aan de slag of wil je meer informatie over mijn aanbod? Neem dan gerust contact met mij op. Denk ondertussen eens na wat jouw obstakels zijn die je geregeld dwarsbomen en deel deze gerust met mij. Voor nu, een hele fijne week gewenst.

Met vriendelijke groet,

Fijke Willemse | Businesscoach