Ontdek het belang van spreeklef!

Ontdek het belang van spreeklef!

Weer gewend aan het normale ritme? Ik zit weer als vanouds in mijn werkflow. Zoals ik in mijn vorige blog vertelde werd ik in augustus geïnterviewd door Business & Bubbles en vertelde ik mijn verhaal in #GIRLBOSSVERTELT. Dit zette mij aan het denken over het lef om je verhaal te delen en je mening te geven. Iets waar ik veel waarde aan hecht en wat vandaag de dag ontzettend belangrijk is. Het blog van deze maand gaat dan ook over spreeklef en bovenal het belang daarvan. Verder voorzie ik je van een handige tip.

Wees assertief...
Assertief? Wat is assertief? Dit betekent dat je opkomt voor je eigen belangen maar wel op een respectvolle manier. Ik kom veel ondernemers tegen die geen assertieve houding aannemen en daardoor niet durven te benoemen wie zij zijn, waar zij voor staan en hoe zij naar de wereld kijken. Zonde, want als jij een subassertieve houding aanneemt, hierbij houd jij teveel rekening met andermans gevoelens, hoe wil jij dan jouw boodschap over de bühne krijgen? Durf 100% te uiten waar je voor staat en je gaat zien dat dit ook zijn vruchten afwerpt binnen jouw business. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik, in mijn rol als businesscoach, heb al verschillende subassertieve ondernemers geholpen om een assertieve houding aan te nemen en zo hun bedrijf te laten groeien. 

...en heb het lef om vanuit jouw onderneming te spreken
Om met je onderneming te (blijven) groeien, is het belangrijk dat je weet wat je bestaansrecht is en waar je naar toe streeft in de toekomst. Goede prijs- kwaliteitverhouding en deskundigheid spreken voor zich. Dat is al jaren zo, maar het is niet voldoende om succesvol te zijn en te blijven. Durf ook eerlijk te zijn en heb spreeklef. Spreeklef? Ja, benoem als ondernemer wat je vindt en laat zien waar je voor staat. Afnemers kiezen mede voor een bedrijf, omdat de zogeheten 'why' van dit bedrijf past bij hun eigen waarden. Zorg dat jij je visie en kernwaarden duidelijk hebt, maar belangrijker: kom hier ook voor uit. 

Bereid je voor en smile!
Het podium is voor mij geen onbekend terrein, maar dat was het ooit wel. Zenuwen, bang zijn om een fout te maken én onzekerheid krijgen vlak voor een optreden vaak de overmacht. Mocht de gelegenheid zich voordoen om jouw verhaal te delen met de rest van de wereld? Grijp dan deze kans! Wees niet bang om jouw verhaal over de bühne te brengen. Hoe vaker je een publiek toespreekt hoe zekerder je jezelf op het podium voelt. Oefening baart nou eenmaal kunst. Een tip van mij aan jou: glimlach. Een glimlach kan de spanning verlichten. Het zorgt voor ontspanning voor jou,  het publiek en de eventuele jury. Tevens kom je ook krachtig en zelfverzekerd over. Daarnaast is een gedegen voorbereiding de basis voor een succesvolle en ontspannen presentatie. Spreken is 90% voorbereiding en 10% uitvoer.

Tot slot 
Heeft mijn blog jou aan het denken gezet en kan jouw houding assertiever? Neem dan gerust contact met mij op. Zet jezelf op 1! Een assertieve houding opent nieuwe deuren en zorgt dat jij daadwerkelijk bent wie jij wil zijn en bovenal, dat jij hiervoor uit durft te komen. Als businesscoach help ik je hier graag bij.

Hele fijne week gewenst.

Hartelijke groet,

Fijke Willemse Bussiness Coach