Bereid je voor op een nieuw ondernemersjaar

Blog november 1

Vol gas geven, bochten maken, pitstops inlassen en op tijd remmen. Niet alleen voor Max Verstappen is deze werkwijze succesvol, ook wij ondernemers kunnen hier het nodige van opsteken. In dit blog lees je alles over de juiste balans zoeken en behouden in een gezonde onderneming en nodig ik je uit voor de concepttraining en Meet & Greet op vrijdag 26 januari 2018.

Succesvol als Max Verstappen
Als businesscoach spreek ik veel ondernemers. Vaak zijn ze op zoek naar metaforen of voorbeelden om geïnspireerd te raken om successen te behalen. Een voorbeeld in de formule 1 sport is Max Verstappen. Hij weet als geen ander hoe je op alle fronten de wind in je zeilen kunt hebben. Hij presteert goed door op de juiste momenten verstandige keuzes te maken, het uiterste uit de techniek van zijn auto te halen in combinatie met het kennen en opvolgen van de spelregels. Max heeft een heel team om zich heen, maar hij is uiteindelijk degene die in een fractie van een seconde zelf de beslissing maakt om wel of niet in een binnenbocht een inhaalmanoeuvre uit te voeren. Wat veel ondernemers niet zien is dat Max niet altijd het gaspedaal helemaal indrukt. Natuurlijk is gas geven een goed idee om snel voorruit te komen. Maar de pitstop is net zo belangrijk om niet uit de bocht te vliegen met banden die niet op tijd vervangen zijn.

Ren jezelf niet voorbij
Lessen die je kunt leren uit de Formule 1 sport is dat je niet altijd hard hoeft te gaan om een race te winnen. Altijd werken, werken en werken en na een belangrijke klus niet de pitstop in gaan, maar meteen door met een nieuwe taak en nog harder werken is niet effectief. Als jij jezelf voorbij rent, mis je belangrijke keuzes of beslis je niet het juiste voor jouw onderneming en kun je zomaar in de grindbak belanden.

Jouw feedback ronde
Nu zijn de laatste maanden van het jaar met name geschikt voor die pitstop. Bekijk wat je dit jaar bereikte en kijk of je doelen nog realistisch zijn. Bekijk jouw race eens terug en reflecteer waar je bijna uit de bocht vloog of welke beslissing helemaal goed was. Past de onderneming in deze vorm nog bij je of ben je toe aan een nieuwe bolide? Ruim je bureau eens letterlijk op en maak je hoofd leeg. Denk niet aan die volgende taak, maar kijk eens terug, pak een leeg blaadje en herformuleer je doel. Een simpele truck om weer nieuw ideeën op te doen.