Mijn koers, mijn jaar: 2018

Blog november 1

Het is alweer 2018. Voor velen een breekpunt tussen oud en nieuw. Letterlijk en figuurlijk. De nieuwe koersen zijn bepaald. Wellicht ga je met je bedrijf door op de route die je had uitgestippeld of je gooit het roer compleet om. De kracht waarmee jij jouw ideeën voor de toekomst gaat verwezenlijken zijn in het begin altijd sterk. Dat merk je aan de vibes om je heen bij de start van een nieuw jaar, van een nieuwe koers of van een hele nieuwe onderneming. In dit blog lees je welke koers ik ga varen en hoe ik je kan helpen bij het bepalen van jouw koers.

Mijn koers, mijn jaar: 2018
De laatste dagen van 2017 besteedde ik aan bezinning en reflectie op mijn bedrijven. Bij het opmaken van de balans, maak je ook keuzes. Ik heb besloten om in 2018 sommige opdrachten niet meer te doen en andere opdrachten juist met beide handen aan te pakken. Dit houdt van de ene kant in dat ik nee zeg tegen opdrachten die net niet 100% passend zijn bij mijn toekomstvisie. Aan de andere kant maakt mij dit juist een sterke bedrijfsleider. Ik heb de regie in eigen handen en houd daarbij twee handen aan het stuur. Krachtig stuur ik zonder omwegen naar mijn doel met mijn ondernemingen. Wil jij ook krachtig leiderschap ontwikkelen, kijk dan eens naar onderstaande tips.

Tip 1: rust uit
Lees nog eens mijn vorige blog over de successtory van Max Verstappen en hoe belangrijk het is om tijdig een pitstop in te lassen. Ik heb dit zelf ook ervaren. December is voor mij een rustmoment en dat geeft ruimte in mijn hoofd. Als je niet bezig bent met de taken van morgen, dan is er plaats voor creativiteit en kunnen er nieuwe ideeën ontstaan. Neem een voorbeeld aan de topsporters. Na kwalificaties voor de kwartfinale, nemen ze rust. Als de halve finale bereikt is, nemen ze rust om in de finale goed te kunnen presteren. Wat zie je bij veel ondernemers? Na die belangrijke opdracht, vol slapeloze nachten en lange werkdagen om de deadline te halen, gaan ze gelijk door met de halve finale omdat ze nu toch lekker bezig. Dat gaat simpelweg niet. Het gaat ten koste van de kwaliteit.

Tip 2: reflecteer
Met rust nemen komt er ruimte voor evaluatie en bezinning. Hoe lang ben ik al ondernemer. Hoe begon ik mijn bedrijf en wat wilde ik bereiken. Wat vond je belangrijk? Wat gebeurt er in het hier en nu? Ben ik nog eigenaar van mijn eigen agenda? Is waar ik dagelijks mee bezig ben, wat ik ook echt wil doen? Wat is mijn toekomstvisie? Stuk voor stuk vragen die helpen om jouw koers te bepalen.

Tip 3: schrijf het op
Schrijf alle ideeën die je de komende tijd hebt op. Ook halve ideeën of aanzetjes tot, zet je op papier. Ik kan je hier bij helpen. Op 26 januari geeft ik een Concepttraining Meet & Greet op de boerderij. In deze inspirerende omgeving bij De Suikerberg in Loon op Zand gaan we brainstormen en werken aan jouw koers voor 2018. Voor meer informatie, klik hier.