21 tips voor een succesvol(ler) bedrijf en een gelukkig(er) leven

Succes is een keuze en het is aan jou om die te maken. Het opbouwen van een succesvol bedrijf begint bij de basis en dus bij jezelf. Kijk naar wat écht bij jou past. Naar wie je bent en waar jij voor staat. Succes als basis werkt alleen als jij jezelf meeneemt naar een hoger level. Maandelijks help ik jou hierbij door twee tips met je te delen. In dit blog vind je alle tips verzameld terug; dit artikel zal de komende week dus ook steeds verder groeien.

Tip 1 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 1: wees authentiek

Veel mensen kijken te veel naar wat anderen doen. Maar als jij een ander nadoet, vergeet jij jouw unieke gaven en daarmee je onderscheidend vermogen. Oftewel, je bent niet jezelf. Om écht vanuit je hart te leven en écht te doen wat bij je past, is het belangrijk om jouw unieke gaven en talenten in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door een geluksgrafiek te maken. Dat kun je doen tijdens een strategiesessie met mij, al kun je ook zelf aan de slag. Kies allereerst alle mijlpalen en dieptepunten in je leven. Schrijf bij iedere mijlpaal welke krachtbronnen en welke tools je hebt ingezet. Doe dat vanuit de wetenschap dat de krachtbronnen jou toebehoren, ze zíjn van jou. Een geluksgrafiek geeft je inzicht in je krachtbronnen en je levenslessen. Gun jezelf de tijd om te onderzoeken wie jij bent. Alleen dan kun jij kiezen wat bij jou past. En juist dát levert geluk en succes op.

Tip 2 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 2: kies voor succes

Durf jij succes toe te laten in je leven? Of richt jij je zoals zoveel mensen vooral op wat niet lukt in plaats van op wat wel lukt? Stel je iedere keer opnieuw de vragen: Denk ik nu in mogelijkheden en kansen? Mag ik van mezelf succes en geluk toe laten in mijn leven? Of richt ik mijn aandacht op iets wat er niet is? Wees je bewust van het huidige succes in je leven. Bijvoorbeeld met een dankbaarheidsdagboek, waarin je iedere dag bijhoudt welke successen er nu al in je leven zijn. Succesbeleving is voor iedereen anders. Er is geen eenduidige definitie van succes. Maar wees je bewust dat succes bij een verlangen begint, bij een gevoel. Je kunt jezelf letterlijk naar succes toe denken. Simpelweg door jezelf toestemming te geven om voor succes te kiezen. En nog belangrijker door succes te voelen en te ervaren. Succes komt vaak voort uit geluk. Zet daarom geluk voorop. Want als je dat doet, leef je écht.

Tip 3 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 3: Stel doelen

Doelen ontstaan vanuit een verlangen en zijn daardoor gemakkelijker te bereiken dan bijvoorbeeld goede voornemens. Omdat je streeft na wat je belangrijk vindt en wat je écht wilt. Doelen helpen je de reis van het leven te bepalen. Als jij je doelen helder hebt, wordt het makkelijker om keuzes te maken. Werk altijd vanuit het gevoel dat je wil hebben. Zijn vrijheid en rijkdom jouw gewenste doelen? Maak dan concreet wat dat voor jou inhoudt. Wees specifiek en werk 'smart'. Evalueer jezelf waar nodig en vraag jezelf af of je keuzes nog in lijn zijn met je doel. Onthoud daarbij: less is more. Kies maximaal twee doelen en twee subdoelen om het overzichtelijk en haalbaar te houden. Beloof jezelf bovendien je aan je doelen te committeren. Enne.. vergeet niet te genieten van je reis.

Tip 4 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 4: Maak een actieplan

Vanuit een concreet plan werken helpt om je gedachten te structureren, je tijd zinvol en taakgericht te besteden en je gestelde doelen in het vizier te houden. Ga niet te rigide met je plan om, maar stel het bij waar nodig. Houd je aan de planning en stel eventueel deadlines, zodat jij je aandacht daadwerkelijk richt op wat echt belangrijk is. Jouw keuzes bepalen de inhoud van je leven. Zodra je een gedegen plan hebt, is de kans groot dat jij je aan je doelen houdt en ook daadwerkelijk doet wat bij je past. Je kunt je bij iedere keuze afvragen of die binnen jouw plan, en dus binnen jouw verlangen valt. Daarnaast is een plan ook duidelijk, helder en concreet. Wie gaat wat doen en wanneer? Werk zo concreet mogelijk en bereik meer. Vergeet niet te evalueren, stel je plan bij waar nodig en vergroot de kansen om je dromen waar te maken. Zonder plan blijft je aandacht versnipperd en waai je alle kanten uit. Houd je aan je plan, dan komt het goed.

Tip 5 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 5: Niet alles hoeft volgens het boekje

Klakkeloos een methode volgen zonder te voelen of die bij je past, werkt niet. Vaak zie je mensen methodes heel serieus nemen en dat mag en kan de leidraad in je leven zijn. Maar vergeet niet, uiteindelijk gaat het erom dat je de opgedane kennis en expertise weet te benutten. Zie het als een rugzak vol instrumenten waar je uit kunt plukken. Je voelt per klant en per situatie aan wat nodig is op dat moment. Durf ervan uit te gaan dat jij de kennis en kunde hebt en vertrouw vooral op je intuïtie als kompas. En als je het niet weet, vraag dan informatie op bij anderen. Kennis is tegenwoordig van iedereen. Maar het is de kunst om deze kennis toe te passen in je dagelijks leven. Durf boven een methode te staan en volg je eigen koers. En indien je hulp nodig hebt bij het bepalen van je koers kan het inschakelen van een businesscoach uitkomst bieden. Daarover meer in tip 6.

Tip 4 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 6: Investeer in jezelf

Het is niet verkeerd om in jezelf te investeren. Hoe meer je dat durft, hoe meer jij uit jezelf, je leven én werk haalt. Alle succesvolle mensen hebben een coach. Zij geloven dat ze verder komen als zij daadwerkelijk in zichzelf durven te investeren. Ze groeien als mens en nemen die groei mee bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Het is van belang dat je kiest voor een coach die bij je past. Een coach die niet volgens het boekje werkt maar kijkt naar wat jouw behoeften zijn en je uitdaagt om uit je comfortzone te treden. Die kritische feedback geeft en je het zelfvertrouwen geeft dat je nodig hebt.

Wat denk je, groei jij ook binnenkort? Houd de kracht van het hebben van een businesscoach dan in gedachten. Mocht ik hierin iets voor je kunnen betekenen stuur mij dan een mailtje. Wil je liever in groepsverband aan de slag, meld je dan aan voor mijn groepstraject. Wat je voorkeur ook betreft, ik help je graag op je pad naar succes en geluk!

Tip 7 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 7: Wees zichtbaar

Hoe meer jij laat zien wie je bent, zowel in je privéleven als met je bedrijf, des te meer mensen jou daadwerkelijk leren kennen. Zichtbaar zijn kan in verschillende vormen, maar wees echt en eerlijk. Durf jezelf te laten zien met al je ontwikkelpunten en talenten. Laat maar zien dat je veel in je mars hebt. Dat doe ik ook. Ik leer van mijn fouten en angsten, maar doe vooral wat ik wil. En daar gaat het om. Wees duidelijk in je communicatie. Hoe jij jezelf laat zien beïnvloed je bedrijfsresultaten en je omgang met mensen. Je hoeft niet bang te zijn. Als ik het kan, kan jij het ook. Verstop je niet achter excuses of je bedrijf. Maar laat zien wie je bent. Bij De Dag van de ZZP'er bijvoorbeeld. Maak gebruik van mijn gratis tickets en zet je eerste stappen naar meer zichtbaarheid. Kom op, het is leuk!

Tip 8 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 8: Geef niet op

Mensen geven vaak op wanneer ze bijna over de finish zijn. Maar toch, als jij succes wit bereiken moet je ook die laatste meters overbruggen. Zet door en weet dat nét nadat je denkt 'hoe nu verder?' vaak het succes volgt. Misschien moet je je plan bijstellen omdat je nog niet genoeg informatie, kennis of kunde hebt of omdat je het eenvoudigweg anders mag doen. Ga er direct mee aan de slag: verzamel meer kennis, deel ervaringen of stel vragen tijdens de diverse workshops, seminars en presentaties op De Dag van de ZZP'er. Maar kijk ook verder dan dat. Kijk naar je eigen overtuigingen en stel deze bij. Je bent er bijna, nog even en dan is de finish daar. Bovendien, vergeet niet hoe leuk het is om door te zetten. Als jij jouw doel bereikt hebt doordat je er tóch voor bent gegaan, dan voel je je vaak beter over jezelf, gelukkiger en positief. Je kunt meer dan je denkt.

Tip 9 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 9: Kies een winnend team

Niemand kan alles alleen. Omring jezelf met mensen die je energie, positivisme en deskundig advies bieden. Als jij zorgt dat jij je laat informeren door mensen die ergens beter in zijn dan jij, dan bereik je vaak meer. Succesvolle en gelukkige mensen gaan om met mensen die hen energie en positivisme opleveren, in welke vorm dan ook. Ga bij jezelf na welke expertise je mist en wie jou kan helpen. Bekijk bovendien welke mensen jou energie kosten en zorg dat je met andere mensen omgaat. Jij bent de gemeenschappelijke deler van de mensen om je heen. Zij dragen mede bij aan je succes. Wees daar dankbaar voor. Ze zijn er niet voor niets.

Tip 10 voor een succesvol bedrijf en een gelukkiger leven

Tip 10: Werk aan een goede gezondheid

Hoe mooi en succesvol een bedrijf ook is, zonder een goede gezondheid red je het niet. Dat is de basis. Besteed daarom zorg en aandacht aan je lichaam. Door te sporten bijvoorbeeld, of door te wandelen in de natuur. Maar ook door pauzes in te lassen en momenten van ontspanning te creëren. Veel mensen zijn geneigd veel en hard te werken. Maar het echte geluk zit 'm ook in het genieten van de stille momenten als je bijvoorbeeld naar de lucht kijkt. Neem tijd voor jezelf en drink veel water. Jouw lichaam is jouw huis en de belangrijkste bouwsteen van je bedrijf.

Tip 11 t/m 21.. worden snel aangevuld!

Dus houd dit blog regelmatig in de gaten totdat alle 21 tips er staan.

Deel dit bericht!